Beter slapen in 7 stappen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Beter slapen in 7 stappen

7 Tips en stappen om direct beter te kunnen slapen.
7 tips en stappen om direct beter te kunnen slapen.

Niemand houdt van slaapproblemen. Daarom gebruiken veel mensen medicijnen om beter te kunnen slapen als ze last hebben van pijn, slaapstoornissen en andere aandoeningen die hun slaapgenot beperken. Toch kan slapen met medicatie best ingewikkeld zijn voor mensen die hier wat meer over te weten willen komen. Daarom zullen wij in dit artikel de 7 stappen bespreken die nodig zijn om daadwerkelijk beter te slapen:

Inhoudsopgave

1. Ontwikkel een goed avondritme

Iedereen kan slapen, maar weinig mensen snappen wat slaap precies is. Dit komt doordat het een ontzettend complexe samenkomst van verschillende lichamelijke functies is. Juist daarom is het verstandig om een goed avondritme te ontwikkelen. Door de juiste stappen te doorlopen kan je niet alleen makkelijker in slaap vallen, je wordt uitgerust en fitter wakker. Hoe jouw perfecte avondritme eruit ziet zal afhangen van je eigen situatie. Dit is een voorbeeld van hoe een goed avondritme eruit ziet:

Tijd

Activiteit

Opmerkingen

18:00 – 19:00

Avondeten

Eet een lichte maaltijd die gemakkelijk verteerbaar is om maagklachten te voorkomen.

19:00 – 19:30

Ontspanning

Neem de tijd om te ontspannen met activiteiten zoals lezen, mediteren of een rustige wandeling.

19:30 – 20:30

Schermvrije tijd

Vermijd elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops om de productie van melatonine niet te verstoren.

20:30 – 21:00

Voorbereiding op bed

Doe rustige activiteiten zoals het klaarmaken van kleding voor de volgende dag en je tanden poetsen.

21:00 – 21:30

Bedtijdroutine

Volg een vaste routine, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek, om je lichaam voor te bereiden op slaap.

21:30

Slaaptijd

Ga op hetzelfde tijdstip naar bed om een consistent slaap-waakritme te handhaven.

2. Beperk het gebruik van smartphones en andere digitale prikkels

In ons avondritmeschema hebben we het al laten doorschemeren: beperk het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones en tablets. Deze digitale prikkels kunnen namelijk een negatieve impact hebben op je slaap en rust. Dit heeft meerdere oorzaken, die samen ervoor zorgen dat je slechter in slaap kan vallen.

  • Smartphones en andere elektronische apparaten geven blauw licht. Dit betekent niet dat het scherm alleen maar blauw is, maar dat het type licht dat een scherm produceert gebaseerd is op blauw lichttechnologie. Dit maakt het prettig voor gebruik in de zon en overdag, maar geeft extra spanning aan je ogen wanneer het donker is.

  • Smartphone gebruik geeft overbodige prikkels. Door constant te scrollen, op social media te zitten en andere activiteiten uit te voeren op je smartphone krijgen je hersenen geen rust. Het gevolg? Je lichaam en brein zijn te druk om de slaapprikkels op te wekken.

3. Beter slapen met paracetamol

In sommige gevallen kiezen mensen ervoor om te slapen met paracetamol. Wanneer mensen niet kunnen slapen vanwege pijn, kan paracetamol de uitkomst bieden. Het is niet de sterkste vorm van pijnstilling, maar wel één van de veiligste. Daarom kan het bijna nooit kwaad om sporadisch te slapen met paracetamol. Kan je niet slapen vanwege tandpijn, hoofdpijn of andere zeurende pijn? Neem dan eens een paracetamol voor het slapen gaan. Gaat de pijn niet in een paar dagen over? Neem dan contact op met je huisarts. Is de pijn te heftig en helpt paracetamol niet genoeg voor beter slapen? Kies dan voor een sterker slaapmiddel.

4. Beter slapen met Zopiclon

Wanneer slaapproblemen dermate verergeren dat medicatie nodig is, kiezen veel artsen voor Zopiclon als slaapmiddel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld paracetamol is deze slaappil geen pijnstiller, maar een rechtstreeks slaapmiddel. Het geeft de stofjes af die je lichaam nodig heeft om in slaap te vallen. Het kan dan ook op een kunstmatige manier de slaap aanwakkeren, waardoor je alsnog snel in slaap kan vallen.

5. Pak de oorzaak van slaapproblemen aan

Soms heb je dagen dat je slechter slaapt dan normaal. Wanneer dit steeds vaker gebeurt kunnen er redenen zijn die de onderliggende oorzaak van je slaapproblemen vormen. Misschien drink je te veel cafeïne, misschien heb je last van pijn of misschien heb je last van geluidsoverlast.

In dit soort gevallen kan je alleen beter slapen door de oorzaak van het slaapprobleem aan te pakken. Slaappillen bieden een directe kortetermijnoplossing, maar zijn niet bedoeld als permanente oplossing. Daarom is het verstandig om op lange termijn altijd de oorzaak van slaapproblemen aan te pakken.

6. Gebruik alleen kwalitatieve medicijnen

Het klinkt misschien logisch, maar gebruik alleen kwalitatieve slaapmedicatie, vooral als krachtige slaapmiddelen zoals Zopiclon bestelt via een online apotheek. Niet alleen kan een goede online apotheek je informeren over het gebruik, de functies en eventuele bijwerkingen, ook kan het je de beste kwaliteit aan medicatie bieden. Onze apotheek werkt rechtstreeks samen met leveranciers zodat wij er altijd 100% zeker van zijn dat jouw medicatie origineel is en van de hoogste kwaliteit. Bestel je zonder recept, kies dan alleen voor onze online apotheek.

7. Raadpleeg je huisarts bij langdurige problemen

Slaapproblemen zijn inherent een aandoening waar men na een korte periode van af moet zijn. Een paar nachten slecht slapen is vervelend, maar heeft geen grote gevolgen voor je gezondheid. Mensen die echter last hebben van langdurige slaapproblemen door pijn of mentale problemen kunnen te maken krijgen met een snel achteruitlopende gezondheid. Omdat het lichaam niet uit kan rusten kan het niet herstellen, waardoor onderliggende problemen alleen maar toenemen. Merk je dat je last hebt van aanhoudende, langdurige slaapproblemen? Neem dan contact op met je huisarts. Medicatie biedt een tijdelijke oplossing, maar kan nooit het probleem geheel verhelpen.