Dit moet je weten over Codeïne tabletten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Dit moet je weten over Codeïne tabletten

Wie last heeft van aanhoudende hoest wil hier zo snel mogelijk van af. Codeïne is zonder twijfel het meest populaire en effectieve medicijn tegen hoesten. Maar wat is Codeïne precies, en waarom komt het soms in hoestdrank en andere keren als tabletten? In dit artikel vertellen we je meer over dit hoestmedicijn, en leggen we je uit hoe je dit medicijn het beste kan gebruiken. Wil je direct Codeïne tabletten kopen? Bestel het dan direct via onze online apotheek.

Inhoudsopgave van dit artikel

Wat is Codeïne precies

In Nederland kennen wij Codeine eigenlijk vooral als hoestmiddel, maar wist je dat het officieel een pijnstiller is? De werking van dit medicijn is tweevoudig:

  • Het zorgt ervoor dat je minder gaat hoesten.
  • Het zorgt ervoor dat je pijn vermindert.

Codeïne wordt vaak gebruikt in krachtige hoestmiddelen. Er zijn heel veel hoestmiddelen, maar lang niet allemaal gebruiken Codeine. Tegenwoordig vind je Codeine in 2 verschillende vormen:

  • Codeine tabletten
  • Hoestdrank

In het geval van hoestdrank zal slechts een klein deel van de drank bestaan uit de actieve stof codeine, terwijl de tabletten puurder zijn.

Wat is Codeïnefosfaat

Codeïnefosfaat is de wetenschappelijke, officiële naam achter dit medicijn. Zowel de fabrikant als de patiënten noemen het vaak Codeine, omdat dit korter is en makkelijk onthouden kan worden. Je kan beide termen dus op dezelfde manier gebruiken, het gaat om hetzelfde medicijn.

Hoesten kan snel overlopen van vervelend tot pijn. Met Codeïne kan je hoesten minderen.

Codeïne tabletten gebruiken tegen hoesten

Codeïne werkt ontzettend goed tegen hoesten, maar waarom eigenlijk? Om dit te snappen moeten we eerst uitleggen waarom mensen hoesten.

In sommige gevallen kan men last krijgen van slijm in de keel. Deze keel kan zich ophopen, daarom geeft je lichaam een signaal aan je brein dat het moet hoesten. Hierdoor komt het slijm vrij en is de keel weer vrij. Het probleem is echter dat bij een kriebelhoest of acute hoestproblemen de keel vaak al vrij is van slijm, maar het brein nog steeds signalen krijgt dat het moet hoesten. In dit soort gevallen kan men codeïne gebruiken om het lichaam te vertellen dat veel hoesten niet nodig is, en alleen bij veel slijm hoesten daadwerkelijk nodig is.

Voordelen van dit hoestmedicijn

Codeïne heeft veel voordelen. Veel mensen weten de meeste hiervan, maar een aantal voordelen hiervan zijn minder bekend. Daarom hebben we de belangrijksten hieronder beschreven:

VoordelenBeschrijving
Vermindert hoestenCodeïne kan de hoestprikkels in de hersenen onderdrukken. Hierdoor zal je minder hoesten.
PijnverlichtingHet helpt tegen hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en andere vormen van pijn.
Betere slaapMensen die veel hoesten liggen hier ‘s nachts vaak wakker van. Met Codeïne kan je daarom beter slapen.
Helpt tegen diarreeIn sommige gevallen van diarree kan Codeine hier een oplossing voor bieden.

Alternatief voor hoestdrank met Codeïne van Kruidvat

Mensen die last hebben van aanhoudende hoest, proberen vaak eerst hoestdrank te kopen bij de drogist. Toch komen ze er al snel achter dat je geen hoestdrank met Codeine van Kruidvat kan kopen. Deze winkel (en andere drogisten) verkoopt alleen hoestdranken op basis van kruiden.

Gelukkig is er een sterk alternatief dat je eenvoudig online kan kopen: Codeïne tabletten. Deze tabletten bestaan specifiek uit de actieve stof Codeïnefosfaat. Hierdoor werkt het erg goed tegen hoest en aanhoudende problemen gerelateerd aan deze gezondheidssituatie.

Codeïne 20 mg in een verpakking van 30 tabletten.

Dit zijn de Codeïne bijwerkingen om alert op te zijn

Net als andere medicijnen kan Codeïne voor bijwerkingen zorgen. Lang niet alle gebruikers zullen dit ervaren, maar de kans op bijwerkingen bestaat altijd. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op indicaties van deze bijwerkingen. De meesten hiervan zijn milde klachten die geen ernstige gevolgen opleveren. Neem contact op met je huisarts wanneer je last krijgt van een of meerdere bijwerkingen. Er is een specifieke bijwerking die we extra willen uitlichten:

Pas op voor afhankelijkheid

Mensen die Codeïne langer gebruiken dan wordt aangeraden, lopen een vergrote kans op afhankelijkheid. Dit wil zeggen dat het lichaam steeds meer rekent op het gebruik van dit hoestmiddel, waardoor stoppen steeds moeilijker wordt. Vooral in het geval van afhankelijkheid is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je altijd helpen, ook als je Codeine koopt bij een online apotheek.